Global Debts Management - recuperare creante

Solutionarea alternativa a litigiilor

solutionareSolutionarea alternativa a litigiilor (SAL) include proceduri si tehnici de solutionare a conflictelor care nu intra in sfera procesului judiciar propriu-zis, sunt mijloace prin care părţile aflate în conflict pot ajunge la o înţelegere amiabilă a problemelor pe care le întâmpină.

MEDIEREA
Medierea este cea mai rapidă cale de rezolvare a conflictului, reduce costurile de rezolvare a conflictelor. Prin intermediul medierii, părţile încearcă să ajungă la o înţelegere amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de MEDIATOR, în conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberal consimtamant al partilor. (Art. 1 al.1 din LEGEA NR. 192/2006).
Sarcina mediatorului este de a înlesni ajungerea la o soluţie care să satisfacă ambele părţi. Mediatorii nu impun solutii, dar au grijă ca părţile să ajungă la un compromis în mod independent.

ARBITRAJUL
Arbitrajul este o metodă de rezolvare a disputelor în afara instanţelor, foarte apropiată de procedura judecătorească. Arbitrajul reprezintă o procedură în cadrul căreia părţile aleg una sau mai multe persoane fizice cărora le prezintă cazul pentru a obţine o hotărâre obligatorie. Partile, in urma unei conventii formale se supun deciziei unei terte parti numita arbitru, in urma unei proceduri judiciare, din care rezulta o hotarare definitiva si executorie. Permite partilor sa decida legea sau sistemul de drept ce va guverna atat contractul care exprima vointa acestora cat si modul de solutionare a eventualelor litigii.

NEGOCIEREA
este metoda alternativa de solutionare a conflictelor, prin care partile angajate in conflict incearca sa ajunga la un acord de rezolvare a neintelegerilor, utilizand tehnici de comunicare, aplicate intr-un dialog direct.
Negocierea se foloseste in orice domeniu al activitatii umane care cuprinde forme de comunicare Se poate spune ca este etapa si metoda in cadrul procesului de mediere in care partile participante realizeaza acorduri privind obiective procedurale si de continut, de etapa si de proces; negocierea se utilizeaza in formularea regulilor de baza dupa care se desfasoara procesul, a continutului si modului de utilizare a instrumentelor din proces, in stabilirea programului si termenelor sesiunilor de mediere, a ordinii in care partile iau cuvantul, a prioritatilor acordate in abordarea problemelor, nevoilor, intereselor, a formularii si continutului acestora , in construirea solutiilor potentiale si a celei finale, in stabilirea obligatiilor si termenilor referitori la implementarea acordului mediat, etc. conditiile de relativa egalitate de putere, in care deciziile se pot lua numai prin intelegere dintre parti.

CONCILIEREA
Aceasta procedura poate sa intarzie luarea unor decizii cu efecte uneori ireversibile pentru parti, intr-o societate in care procedurile riguroase nu fac decat sa ingreuneze solutionarea unui litigiu. Aceasta etapa nu mai este impusa in mod obligatoriu partilor, nefiind exclus ca partile sa recurga in mod facultativ la conciliere sau mediere.